Medový koláč
500 g medu, 1/8 l oleja, 250 g krupicového cukru, 700 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 250 g olúpaných pomletých mandlí, 2 lyžičky mletej škorice, na špičku noža mletých klinčekov, 1/2 lyžičky mletého nového korenia, štipka soli, 3 vajcia, po 100 g posekaného citronátu a oranžátu, 3 lyžice kondenzovaného mlieka, po 100 g olúpaných mandlí, citronátu a kandizovaných čerešní, olej na vymastenie plechu
Ako na to:Med, olej a cukor za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme mandle, koreniny, vajcia, citronát, oranžát a všetko spolu zmiešame.
Medovú zmes pridáme do múčnej zmesi a vypracujeme na cesto. Ak je cesto priveľmi mäkké, pridáme trošku múky. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu v chladničke odpočinúť.
Plech vymastíme olejom, rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto pomúčenými rukami natlačíme do plechu, nahladko zarovnáme a potrieme mliekom. Do cesta urobíme nožom plytké zárezy v tvare štvorcov 6x6 cm.
Každý vyznačený štvorec ozdobíme mandľami, polovičkami kandizovaných čerešní a kúskami citronátu.
Medovníkový koláč pečieme 35 až 45 minút do svetlohneda na prostrednej priečke rúry.
Upečený koláč necháme trocha vychladnúť a podľa vyznačených zárezov pokrájame na štvorce.