Rebarborovo-jahodový džem
3/4 kg rebarbory
3 kg jahôd
2 kg cukru
5 g kyseliny citrónovej (5-8 ml citrónovej, alebo limetkovej šťavy)
3/4 kg na kúsky pokrájanej rebarbory varíme v asi 2,5 litroch vody, až kým sa nerozvarí. Do rozvarenej
rebarbory pridáme popučené jahody, cukor a za neustáleho miešania varíme, až kým masa nezhustne
a nerobia sa na dne hrnca chodníčky (stačí aj náznakovo, čím viditeľnejšie sú chodníčky, tým bude
džem hustejší). Pridáme cca pol deci kyseliny citrónovej a poriadne domiešame.
Penu počas varenia zbierame, aspoň tú na začiatku, keď sa masa dostane do varu.
Ešte poriadne horúci džem vylejeme do vopred dôkladne vyčistených pohárov a pevne zavrieme.
Necháme chladnúť pomaly, najlepšie zabalené v deke alebo v perinách. Horúci džem sa v pohároch
usadí, stuhne a horúci (sterilný) vzduch v priestore medzi džemom a vrchnákom pohára viečko po
vychladnutí pritiahne a utesní.
Džem skladujeme na tmavom mieste v teplote min. 10°C a max. 20°C.