Rebarborovo-jahodový džem

Potrebujeme: Rebarborovo-jahodový džem

3/4 kg rebarbory
3 kg jahôd
2 kg cukru
5 g kyseliny citrónovej (5-8 ml citrónovej, alebo limetkovej šťavy)

Ako na to:

3/4 kg na kúsky pokrájanej rebarbory varíme v asi 2,5 litroch vody, až kým sa nerozvarí. Do rozvarenej rebarbory pridáme popučené jahody, cukor a za neustáleho miešania varíme, až kým masa nezhustne a nerobia sa na dne hrnca chodníčky (stačí aj náznakovo, čím viditeľnejšie sú chodníčky, tým bude džem hustejší). Pridáme cca pol deci kyseliny citrónovej a poriadne domiešame.
Penu počas varenia zbierame, aspoň tú na začiatku, keď sa masa dostane do varu.
Ešte poriadne horúci džem vylejeme do vopred dôkladne vyčistených pohárov a pevne zavrieme. Necháme chladnúť pomaly, najlepšie zabalené v deke alebo v perinách. Horúci džem sa v pohároch usadí, stuhne a horúci (sterilný) vzduch v priestore medzi džemom a vrchnákom pohára viečko po vychladnutí pritiahne a utesní.
Džem skladujeme na tmavom mieste v teplote min. 10°C a max. 20°C.

Fotogaléria k receptu

26.05.2012 | autor:

Podobné recepty