Domáci kečup
1 kg paradajok
1/2 kg jabĺk
1/4 kg cibule
4 strúčiky cesnaku
20 dkg kryštálového cukru
6 ks nového korenia (guľôčok)
4 ks klinčekov (4 tyčinky klinčeky)
4 ks bobkového listu (4 listy)
3 kávové lyžičky soli
1 kávová lyžička červenej sladkej papriky
Všetko spolu rozvaríme a varíme aspoň 30 minút. Rozvarenú masu poriadne rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko (podľa veľkosti dierok sitka bude kečup hustý, alebo riedky = pre riedky kečup môžeme použiť aj gazu). Precedený kečup nalejeme do vopred dôkladne umytých pohárov, alebo fliaš a sterilizujeme asi 30 min.
Ak chceme pikantný kečup, pridáme do celej masy feferóny, alebo chili papričky podľa chuti. Ak chceme kečup sladký a vhodný pre malé deti, pridáme viac cukru.