Domáce bravčové klobásky
10 kg mäsa (bravčové = 1/3 krkovička, 2/3 pliecko)
20 dkg soli
5 dkg mletej rasce
5 dkg mletého čierneho korenia
5 dkg sladkej červenej papriky
3 dkg štipľavej červenej papriky
3 riadne hlávky cesnaku (cca 25 dkg)
2 kávové lyžičky cukru
Mäso pomelieme na mlynčeku na mäso (podľa veľkosti otvorov bude klobása jemnejšia = čím menšie otvory na mlynčeku, tým jemnejšia klobása a naopak). Pridáme všetky ingrediencie, ktoré starostlivo odvážime a všetko poriadne premiešame. Miešanie je dôležité a čím lepšie sa masa premieša, tým bude klobása chutnejšia. Necháme odstáť asi 24 hod.
Odstátu a riadne ochutenú a premiešanú masu naplníme do bravčových čriev. Následne môžeme zaúdiť.