Baklažán plnený mäsom
2 menšie baklažány, 200 g mletého bravčového mäsa z lopatky, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1 žemľa, 0,5 dcl mlieka, 1 vajce, 100 g tvrdého syra, petržlenová vňať
Ako na to:Umyté baklažány prekrojíme pozdĺžne na polovicu a dužinu čiastočne vydlabeme. Baklažány jemne osolíme a necháme chvíľu postáť.
Na oleji speníme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté bravčové mäso a za stáleho miešania opražíme.
K mäsu pridáme pokrájanú v mlieku navlhčenú žemľu, vajce, polovicu postrúhaného syra, pokrájanú dužinu z baklažánov, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame.
Osolené baklažány umyjeme, jemne vyžmýkame a uložíme do vymasteného pekáča. Naplníme plnkou, posypeme zvyšným postrúhaným syrom, najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou a vo vyhriatej rúre zapečieme.