Sedmikráskovo-karamelový sirup (aj proti kašľu)
500 hlávok sedmikrások, 750 g kryštálového cukru, 3/4 l vody
Ako na to:500 sedmikráskam odtrhneme hlávky v čase, keď ich majú krásne rozvité. Zbierame najmä tie s bielymi okvetnými lístkami.
3/4 l vody necháme zovrieť a prelejeme nimi v porcelánovej nádobe kvietky, zakryjeme a necháme vylúhovať do druhého dňa. Minimálne 12 hodín. Potom výluh scedíme cez plátenko/plienku.
Cukor necháme skaramelizovať. Ku karamelu pridáme výluh a varíme do hustoty redšieho sirupu. Horúci nalejeme do menších fľaštičiek, uzatvoríme a po vychladnutí skladujeme v chladničke.
Sirupom sladíme čaj alebo ho podávame proti kašľu na lyžičke.