Pľúcka na smotane
250 g bravčových alebo teľacích pľúcok, 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1/2 cibule, 2 zrnká nového korenia, 2 zrnká čierneho korenia, 1 bobkový list, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 2,5 dc kyslej smotany, kôpor, ocot, soľ
Ako na to:Do vody dáme pľúcka, očistenú zeleninu, cibuľu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a varíme domäkka (asi 1 hodinu).
Uvarené pľúcka vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnuté pokrájame na malé kúsky.
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme smotanou a pridáme trošku vývaru z pľúc, posekaný kôpor a dobre povaríme. Hotovú omáčku dochutíme octom, soľou a precedíme na pokrájané pľúcka.
Podávame s knedľou.