Makový pletenec
500 g polohrubej múky, 100 g hladkej múky, štipka soli, 30 g droždia, 1 lyžička kryšt. cukru, 1,5 dcl mlieka, 80 g práškového cukru, postrúhaná kôra z polovice citróna, 1 vajce, 100 g masla alebo rastlinného tuku
Plnka: 250 g zomletého maku, 30 g hrozienok, 2 vanilínové cukry, 5 g masla, 4 lyžice mlieka
Preosiatu múku zmiešame so soľou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, kryšt. cukor a na teplom mieste necháme vykysnúť. Kvások vylejeme do múky, pridáme práškový cukor, citrónovú kôru, vajce, roztopený tuk a vymiesime hladké cesto. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
Cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na cestá rozdelíme makovú plnku, zvinieme a závitky spolu spletieme.
Pletence uložíme na vymastený plech, natrieme olejom a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Upečený pletenec natrieme olejom a teplou vodou.
Plnka: Mak zmiešame s hrozienkami, vanilínovými cukrami, maslom a teplým mliekom.