Buchty s lekvárom
1/2 kg krupicovej múky, 50 g stuženého tuku, 50 g kryšt. cukru, 1 žĺtok, 30 g droždia, mlieko podľa potreby, 200 g lekváru, 50 g masti, 10 g práškového cukru na posypanie, soľ
Ako na to:Do preosiatej múky urobíme doprostred jamku, pridáme droždie rozotrené s cukrom, žĺtok, soľ a vo vlažnom mlieku rozpustený tuk. Všetko spracujeme na cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a rozvaľkáme na rovnaké štvorčeky, ktoré plníme lekvárom (môže byť aj tvaroh).
Okraje cesta stlačíme, cesto pretiahneme do tvaru obdĺžnika a na pomastený plech pokladieme buchty vedľa seba. Boky každej buchty pomastíme, aby sa nezlepili. Necháme vykysnúť, znova pomastíme a upečieme do zlatohneda.
Pečieme v strednej vyhriatej rúre. Upečené posypeme práškovým cukrom.