Bryndzové halušky
zemiaky, bryndza, polohrubá múka, vajíčko, slaninka, soľ
Ako na to:Do hrnca dáme variť osolenú vodu. Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame, buď na strúhadle alebo ich rozmixujeme v mixéri. Vajíčko rozbijeme a pridáme do postrúhaných zemiakov. Pridáme aj polohrubú múku a všetko vymiešame do polotuha. Slaninku si nakrájame nadrobno a dáme vyškvariť.
Do vriacej vody cez haluškovač pomaly pretláčame lyžicou cesto, chvíľu počkáme a premiešame. Zakryjeme pokrievkou a počkáme, kým všetky halušky vyplávajú na povrch. Potom ešte chvíľu povaríme a precedíme pod tečúcou studenou vodou.
Potom halušky dáme do hrnca, kde máme už nachystanú bryndzu. Na halušky vylejeme slaninku a premiešame. Podávame buď s mliečkom alebo so zakysankou, podľa chuti.