Hubový guláš
400 g čerstvých húb, 200 g zemiakov, 300 g rajčiakov, 2 papriky, 2 cibule, 80 g slaniny, šálka kyslej smotany, soľ, mletá čerená paprika, masox, vňať, strúhaný syr, lyžička hladkej múky
Ako na to:Očistené huby pokrájame na kúsky, zemiaky na kocky, očistené papriky na pásiky, rajčiaky sparíme vriacou vodou, olúpeme a pokrájame na kúsky. Slaninu pokrájanú na kocky, uškvaríme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, po spenení zasypeme ml. paprikou, doplníme paprikami, hubami a osmažíme. Pridáme rajčiaky a zemiaky.
Keď sa časť tekutiny z rajčiakov vydusí, podlejeme malou dávkou vody s masoxom, osolíme a dusíme do zmäknutia surovín.
V smotane rozšľaháme múku, za stáleho miešania vlejeme do guláša a krátko povaríme. Pri podávaní posypeme vňaťou a syrom.