Paella da marisco
500 g guľatej ryže, 500 g malých homárov (celých a neošúpaných), 250 g kreviet (celé a neošúpané), 500 g mušlí, 250 g slávky jedlej, 200 g chobotnice alebo sepií (nakrájané na kocky alebo kolieska), šafrán, soľ, olivový olej, 2 paradajky, 2 menšie cibule, červená paprika, hrášok, petržlenová vňať, ml. červená paprika, 1 l vývaru
Ako na to:Opražíme cibuľu, na kocky nakrájanú papriku, hrášok a na kocky nakrájané paradajky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, mletú papriku a šafrán.
Pridáme morské príšery a necháme nech sa mušle otvoria. Prilejeme vývar a necháme variť približne 2-3 minúty. Opatrne pridáme ryžu.
POZOR! Paella by sa nemala veľmi miešať, takže ryžu sypeme rovnomerne a varíme na slabom ohni 15 minút, alebo kým ryža skoro nie je uvarená. Potom odstavíme z ohňa a prikryjeme handrou na 5-10 min.
Ak počas varenia potrebujete premiešať, lepšie je potriasť panvicou ako miešať. Nevadí, ak sa trochu pripečie, taká má byť správna paella.