Mäsovo-cesnakové guľky na ihle
mleté bravčové mäso asi 500 g, veľkú cibuľu, 2 vajcia, soľ, korenie, pol zmesi knedličkovej zmesi v prášku alebo strúhanku, hlávku cesnaku, tvrdý syr
Ako na to:Mleté mäso dochuťte soľou, mletým čiernym korením, vajcami, nakrájanou cibuľou. Ppridajte pol knedličkovej zmesi v prášku, prip. strúhanku. Okoreňte čiernym korením alebo bielym. Pridajte pretlačenú celú hlávku cesnaku a dobre vymiešajte.
Z masy formujte guľôčky veľkosti sliviek, obaľte ich v strúhanke a v horúcom oleji ich sprudka osmažte. Z pol kila mletého mäsa a ostatných prísad vyjde cca 30 guličiek.
Na dno pekáča dajte trocha oleja, poukladajte naň vysmažené guľaté fašírky, posypte tvrdým syrom a dajte zapiecť na 20 minút, pokiaľ sa syr neroztečie.
Guľôčky napichajte na ihly, "prešpikujte" cibuľou, zeleninou. Podávajte so zemiakmi a šalátom.