Moriak s mandľovou plnkou
1 menší moriak, 100 g masla, 60 g slaniny, soľ
Plnka: 3 žemle, 1/2 dcl bieleho vína, 50 g masla, 1 dcl kyslej smotany, 3 vajcia, citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna, strúhaný muškátový oriešok, 50 g olúpaných mandlí, troška jemnej strúhanky, soľ
Očisteného a vypitvaného moriaka umyjeme, odrežeme krk a nohy. Osolíme zvonka aj zvnútra a necháme odležať niekoľko hodín.
Brušnú dutinu naplníme pripravenou plnkou a otvor zašijeme. Celého moriaka potrieme maslom, zvyšok dáme na pekáč a naň položíme aj moriaka. Navrch položíme plátky slaniny a pri častom podlievaní vlastnou šťavou, prip. horúcou vodou, pečieme na červenohnedo.
Plnka: Pokrájané žemle pokvapkáme vínom a polejeme smotanou. Maslo, žĺtka, soľ, strúhanú citrónovú kôru a muškátový oriešok vymiešame do peny. Pridáme mandle posekané nadrobno, rozmočené žemle a všetko spolu dobre premiešame.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do plnky.
Upečeného moriaka i plnku pokrájame na porcie. Podávame so zemiakovou kašou alebo s varenými zemiakmi a kompótom.