České koláče
500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 100 g masla, 80 g cukru, 2 vajcia, štipka soli, 500 g tvarohu, 50 g masla, 200 g cukru, 2 žĺtka, 1 lyžica maizeny, 1 lyžica rumu, 2 bielka, 250 g pomletého maku, 80 g cukru, 1 lyžica strúhanky, 1/4 l mlieka, 1 žĺtok, 250 g slivkového lekváru, maslo na vymastenie plechu
Ako na to:Zo surovín od múky po soľ vypracujeme kysnuté cesto. Tvaroh zmiešame s maslom, cukrom, žĺtkami, maizenou a rumom. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a zamiešame do tvarohu. Mak premiešame s cukrom, strúhankou a mliekom. Necháme zovrieť a vychladíme.
Kysnuté cesto rozdelíme na 20 dielov, každý vytvarujeme na okrúhlu placku s vyvýšeným okrajom, ktorý potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Tvarohovú a makovú plnku rozdelíme na koláče a do stredu každého dáme kopček slivkového lekváru. Koláče uložíme na plech a necháme asi 10 minút kysnúť.
Rúru predhrejeme na 200 °C a koláče pečieme 20-25 minút na druhej priečke odspodu.