Sviečková na smotane

Potrebujeme:

600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica), 50 g údenej slaniny, soľ, čierne korenie, 50 g oleja, 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 malý zeler, 2 cibule, 10 zrniečok čierneho korenia, bujón z kocky, 40 g hladkej múky, 1/4 l kyslej smotany, citrónová šťava alebo ocot

Ako na to:

Očistenú a odblanenú sviečkovicu popreťahujeme na rezance nakrájanou slaninou, osolíme, okoreníme a v kastróle na oleji z oboch strán opečieme.
Potom k nemu pridáme očistenú a na plátky pokrájanú zeleninu a pražíme tak dlho až zelenina sčervená. Pridáme korenie, podlejeme bujónom a zakryté pečieme v rúre. Počas pečenia mäso občas podlievame.
Keď je sviečkovica mäkká, dopečieme ju bez zakrytia do zlatista. Opečené mäso vyberieme na nahriaty tanier.
Šťavu so zeleninou zahustíme múkou a rozriedime bujónom. Korenie vyberieme a omáčku rozmixujeme alebo prelisujeme. Nakoniec pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.
Hotovú omáčku podľa chuti prikyslíme citrónovou šťavou (octom). Podávame so žemľovými knedľami.

30.10.2012

Podobné recepty