Zapražená zemiaková polievka
0,5 kg zemiakov, 20 g masti, 30 g hladkej múky, 1/2 cibule, mletá červená sladká paprika, majorán, mletá rasca, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, zelerová vňať, soľ
Ako na to:Do vriacej osolenej vody dáme variť očistené a umyté zemiaky pokrájané na kocky.
Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, do nej pridáme očistenú postrúhanú cibuľu a opražíme. Odstavíme, pridáme červenú sladkú papriku, zalejeme vodou a vylejeme do vriacich zemiakov. Pridáme zo 2 až 3 hrste očistenej a umytej celej zelerovej vňate, s ktorou polievku dovaríme.
Nakoniec pridáme mleté čierne korenie, mletú rascu, rozotrený cesnak, majorán a nadrobno pokrájanú zelerovú vňať. Možno pridať aj uvarenú zeleninu, napr. mrkvu, petržlen, zeler, karfiol, dusené hríby.