Štrúdľa
500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, štipka soli, 5 PL kryšt. cukru, 60 g Hery, 1 a 1/2 PL oleja, 20 g čerstvého droždia, jablká alebo plnka podľa chuti (mak, orechy,…), vajce na potretie, olej
Ako na to:Z vlažného mlieka, trošky cukru a kvasníc si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, cukor, štipku soli, olej, rozpustenú Heru a hotový kvások. Vymiesime cesto a necháme ho na teplom mieste nakysnúť.
Potom na pomúčenej doske cesto vyváľkame na hrúbku cca 5mm, naplníme ľubovoľnou plnkou a opatrne zavinieme. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na vymastenom plechu. Pečieme cca 15-20 min. pri teplote 170 °C.
Jablková plnka: Očistené a nastrúhané jablká zmiešame s vanil. cukrom, kryšt. cukrom a so škoricovým cukrom. Môžeme vmiešať aj hrozienka a všetko dôkladne zmiešame.