Jablkové vankúšiky
500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, štipka soli, 5 PL kryšt.cukru, 60 g Hery, 1 a 1/2 PL oleja, 20 g čerstvého droždia, vajce na potretie, olej, lekvár podľa chuti
Plnka: jablká, škoricový cukor, vanilkový cukor, kryšt.cukor
Z vlažného mlieka, trošky cukru a kvasníc si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, cukor, štipku soli, olej, rozpustenú Heru a hotový kvások. Vymiesime cesto a necháme ho na teplom mieste nakysnúť.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na cca 5 mm, naplníme plnkou a spravíme koláčiky. Na vrch koláčika dáme trochu lekváru.
Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme na vymastenom plechu. Pečieme cca 15-20 min., pri teplote 170 °C.
Plnka: Jablká nastrúhame a zmiešame so škoricovým, vanilkovým a kryštálovým cukrom.