Moravské koláče
Cesto: 500 g pol. múky, 250 ml mlieka, 100 Hery, 80 g cukru, 30 g droždia, 2 žĺtka, soľ, 1 van. cukor, citronová kôra
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 70 g cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 1 vanilku, citronová kôra, soľ
Lekvárová plnka: 300 g lekváru, 1 PL rumu alebo arómu, cukor, citr. kôra
Mrvenička: 50 g pol. múky, 30 g masla, 1 PL cukru
Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások a necháme ho vykysnúť. Do presiatej múky pridáme soľ, citronovú kôru, vanilku, vykysnutý kvások a vlažné mlieko zmiešané s 2 žĺtkami a roztopenou herou. Vypracujeme vláčne cesto, poprášime múkou, prikryjeme a necháme v teple vykysnúť.
Z uvedených prísad si urobíme mrveničku. Potom spravíme lekvárovú a tvarohovú plnku. Najprv si maslo rozmiešame s cukrom, pridáme nastrúhaný tvaroh, 2 žĺtka, 1 van. cukor a nakoniec pridáme sneh z bielkov, štipku soli a obe plnky spolu s mrveničkou.
Po nakysnutí cesto vyváľkame asi tak na hrúbku 1 cm. Povykrajujeme kolieska, ktoré ešte trocha ponaťahujeme, plníme tvarohovou plnkou a robíme koláčiky. Potom v strede urobíme priehlbinku, potrieme žĺtkom. Dáme na plech, naplníme lekvárovou plnkou a na vrch dáme mrveničku. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 20 minút.