Zapekaný karfiol so syrom
1 väčší karfiol, soľ, voda, 30 g masla, 50 g tvrdého syra, 3 lyžice strúhanky, 300 g mäkkej salámy, 1 dcl kyslej smotany, 2 žĺtka
Ako na to:Umytý karfiol uvaríme v slanej vode do polomäkka. Potom ho rozoberieme na ružičky a necháme odkvapkať.
Pekáč vymastíme časťou masla, posypeme 1/3 postrúhaného syra a zmiešame s 1 lyžicou strúhanky. Na pripravený pekáč dáme vrstvu karfiolu, na to dáme pokrájanú salámu a znova vrstvu karfiolu.
V smotane rozhabarkujeme žĺtka, pridáme zvyšok rozpusteného masla a strúhanky, premiešame, nalejeme na karfiol a posypeme postrúhaným syrom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.