Domáci chlieb
Kvások: 3 dcl vlažnej vody, 100 g droždia, 6 lyžíc výberovej múky (múku odoberieme z množstva, ktoré je pripravené na cesto)
Cesto: 2 kg výberovej hladkej múky, 1 liter vlažnej vody, 1 lyžica oleja, 4 lyžičky soli, 2 lyžičky rasce, 1 lyžica octu, 2 lyžice varených prelisovaných zemiakov
olej na vymazanie plechu, mlieko na potretie chleba
Do väčšej nádoby dáme prísady na kvások, dobre premiešame a necháme na teplom mieste 1 hodinu.
Do vykysnutého kvásku pridáme múku, vlažnú vodu, olej, soľ, rascu, zemiaky, ocot a spracujeme cesto (cesto miesime 15-20 minút). Prikryté utierkou necháme 2-2,5 hodiny kysnúť.
Na pomúčenú dosku vyklopíme vykysnuté cesto a rukami vyvaľkáme bochník, ktorý dáme na vymastený plech.
Bochník potrieme mliekom a pečieme v dobre vyhriatej rúre 30 minút pri teplote 250 °C, potom teplotu znížime a pečieme ešte asi 1 hodinu. Upečený chlieb zabalíme na 15 minút do mokrej utierky.