Losos v chrenovej omáčke
600 g lososa, 1 lyžička soli, 1 lyžička octu, 1 bobkový list, 4 zrnká nového korenia, mleté biele korenie, 2 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 1/2 kocky zeleninového bujónu, 2 dcl smotany, 1 lyžička nakladaného chrenu v octe, 1 citrón, brusnicový kompót, kôpor
Ako na to:Očisteného vykosteného lososa pokrájame na väčšie porcie, vložíme do 1 litra vriacej vody, pridáme soľ, ocot, nové korenie, bobkový list a miernym varom varíme 15 minút.
Rybu vyberieme a uložíme na teplom mieste. V rajnici pripravíme z oleja a múky svetlú zápražku, zalejeme 2 dcl scedeného vývaru z ryby, smotanou, pridáme bujón a za stáleho miešania uvaríme hladkú omáčku.
Do omáčky pridáme chren, premiešame a ochutíme 1 lyžicou citrónovej šťavy. Omáčkou prelejeme porcie lososa, ozdobíme kolieskami citróna a čerstvým kôprom.
Pred podávaním dáme do každej porcie asi lyžicu brusnicového kompótu.