Kurča s vínovou omáčkou
1 kurča, soľ, 60 g masla, 150 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva), 40 g hladkej múky, 2 dcl bieleho vína, ocot, 1 kocka cukru, mleté čierne korenie, 2 dcl smotany alebo mlieka, 2 žĺtka
Ako na to:Očistené, umyté kurča osolíme a dáme do pekáča, v ktorom sme rozpustili 20 g masla. Pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu, podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme do mäkka. Potom kurča vyberieme a rozštvrtíme.
Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme vínom, pridáme ocot, cukor, mleté čierne korenie a precedenú šťavu, v ktorej sa kurča dusilo. Necháme povariť a nakoniec vlejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali žĺtka. Znova necháme prejsť varom.
Do hotovej omáčky vložíme porcie kurčaťa. Podávame s knedľou alebo makarónmi.