Cesto na pizzu
15 g čerstvého alebo 1 balíček sušeného droždia, 150 ml vlažnej vody, 300 g pšeničnej múky, 1 lyžička soli
Ako na to:Množstvo surovín je na 350 g cesta, čo je na 1 alebo na 2 porcie.
Droždie dáme do malej misky. Pridáme polovicu vlažnej vody a miešame vidličkou, kým sa droždie rozpustí. Necháme 10 minút kysnúť.
Múku so soľou dáme do misy, prilejeme droždie, zvyšnú vodu a múku dôkladne zapracujeme. Z cesta vytvarujeme hrudu a položíme ju na trochu pomúčenú dosku.
Cesto trochu roztlačíme kĺbmi prstov. Chytíme ho na vzdialenejšom konci, preložíme smerom k sebe, a potom hranou dlane odstrčíme. Ohybom zápästia zložíme cesto opäť k sebe, o štvrtinu ho pootočíme a opäť odstrčíme. Opakujeme, kým cesto nie je dobre premiesené (asi 5 minút).
Cesto položíme do veľkej čistej misy a prikryjeme utierkou. Na teplom mieste by malo zdvojnásobiť svoj objem. Či je dobre vykysnuté zistíme tak, že doň jemne vtlačíme prst. Ak jamka po prste zostane, cesto je hotové. Vykysnuté cesto miesime ešte asi 1 minútu na pomúčenej kuchynskej doske. Ak pripravujeme viac než jednu pizzu, cesto si rozdelíme podľa porcií, ktoré chceme urobiť.
Každý kus cesta si vytvarujeme do guľky a trochu aj sploštíme rukami. Valčekom vyvaľkáme do kruhového tvaru potrebnej hrúbky. Napokon prstami vytvoríme zvýšený okraj pizze, aby obloženie nevytekalo. Vytvarované cesto necháme na plechu ešte 10 minút vykysnúť, a až potom naň kladieme suroviny podľa vlastnej chuti. Cesto tak trochu zväčší svoj objem a korpus bude ľahší a chutnejší.