Pirohy (tašky) s tvarohovou plnkou

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov, 300 g polohrubej múky, soľ, 1 vajce, práškový cukor na posypanie, 100 g masla na poliatie
Plnka: 500 g tvarohu, 2 žĺtka, 100 g práškového cukru, mletá škorica
Posýpka: 60 g strúhanky, 100 g masla, voda

Ako na to:

Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Potom ich scedíme, ponorným mixérom rozšľaháme na kašu, pridáme polohrubú múku, soľ, vajce a vareškou vypracujeme cesto.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, okrúhlou formičkou alebo pohárikom povykrajujeme kolieska, do stredu každého kolieska dáme kúsok pripravenej plnky, preložíme na polovice, dookola dobre stlačíme a uvaríme v osolenej vode.

Plnka: Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, práškovým cukrom a s mletou škoricou.

Posýpka: Strúhanku opražíme na masle, trocha zalejeme vodou, zakryjeme a na miernom ohni necháme spariť.

Uvarené pirohy posypeme pripravenou strúhankou, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.

17.12.2012

Podobné recepty