Šalátová polievka
40 g masla (olej), 20 g hladkej múky, 10 g cibule, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 1 l vývaru z kostí, 100 g zemiakov, 2 dcl kyslej smotany, 30 g hladkej múky, 150 g hlávkového šalátu (1 väčšia hlávka), kôpor, citrónová šťava alebo ocot
Ako na to:Z masla (oleja) a múky pripravíme ružovú zápražku a pridáme nadrobno posekanú cibuľu.
Do vlažnej zápražky pridáme na hrot noža červenej papriky, korenie a zalejeme ju nescedeným vývarom. Za občasného miešania necháme polievku zovrieť, pridáme na hranolky pokrájané zemiaky a varíme.
Keď sú zemiaky takmer mäkké, prilejeme dobre rozhabarkovanú smotanu s múkou a necháme ju zovrieť. Potom do polievky pridáme umytý a na rezance nakrájaný šalát a polievku ihneď odtiahneme na okraj sporáka.
Nakoniec dáme do polievky posekaný kôpor a podľa chuti ju osolíme a prikyslíme citrónovou šťavou alebo octom.