Zajac na smotane
1 zadná časť zajaca, 100 g údenej slaniny, 20 g masti, 1 cibuľa, 2 karotky, 1 petržlen, 1/2 zeleru, 8 zrniečok čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, tymian, 1 citrón, mäsový vývar, 20 g hladkej múky, 1 lyžička cukru, 1 lyžička horčice, 0,25 l kyslej smotany, soľ
Ako na to:Zadnú časť zajaca rozporcujeme, umyjeme a osušíme. Popreťahujeme prúžkami údenej slaniny a osolíme, zvyšok slaniny nadrobno pokrájame a rozškvaríme na masti.
Mäso opražíme, pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu, čierne a nové korenie, bobkový list a tymian. Podlejeme mäsovým vývarom a pečieme v rúre najprv prikryté, potom zapečieme.
Počas pečenia podľa potreby podlievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime hladkou múkou, chvíľu opražíme a zriedime.
Koreniny odstránime a uvarenú omáčku rozmixujeme spolu s cukrom a horčicou. Pridáme kyslú smotanu a šťavu z citróna. Podľa chuti osolíme. Podávame s knedľou.