Mliečna fazuľová polievka
450 - 500 g veľkej strakatej fazule
250 ml smotana 33%
2 dcl mlieko
1 domáca klobása
3 lyžice (cca 90 g) hladkej múky
6 guličiek nového korenia
2 – 3 ks bobkového listu
8 guličiek celého čierneho korenia
4 väčšie zemiaky
soľ, ocot a cukor na dochutenie
Do veľkého hrnca dáme variť fazuľu s bobkovými listami, celým čiernym korením a novým korením. Pre urýchlenie času varenia, si fazuľu namočte aspoň 12 hodín pred varením, bude tak rýchlejšie uvarená. Privedieme k varu a pomalým tiahnutím (poširovaním) necháme variť.
Zemiaky si očistíme a ošúpeme. Nakrájame na kocky a necháme vo vode, aby nesčernali.
Keď je fazuľa, asi po 1 hod. a 45 min. z 3/4 uvarená, pridáme celú klobásu – ktorú jemne napicháme – a zemiaky s vodou, osolíme (pozor, zemiaky stiahnu soľ, radšej menej osoľte a nakoniec dochutíte podľa vlastnej chuti). Necháme ďalej variť.
Keď sú zemiaky už uvarené, pridáme smotanu a 5 min. necháme prevrieť.
Z múky a mlieka si pripravíme svetlú zátrepku. Nalejeme ju do polievky a opäť 5 min. necháme prevrieť. Dochutíme soľou, cukrom a octom podľa vlastnej chuti.
Polievku podávame s pečivom. Klobásu môžete nakrájať na malé 1/4 kolieska.