Čokoládové suflé s horúcim lesným ovocím
4 vajcia
150 g horká čokoláda
100 g maslo + na vymastenie nádob
3 PL hladká múka + na vysypanie nádob
3 PL kryštálový cukor
Horúce ovocie:
2 PL hnedý cukor
500 g lesná mrazená zmes ovocia (no lepšie sú čerstvé)
1 dcl sirup lesná zmes
Pripravíme si vodný kúpeľ: Do spodnej nádoby (hrnca) dáme vodu a necháme ju zovrieť. Do vrchnej dáme maslo a čokoládu, ktoré necháme rozpúšťať.
Vajcia rozbijeme a žĺtka oddelíme od bielok. Ku žĺtkom pridáme cukor. Žĺtka a cukor vyšľaháme dopenista.
Keď je čokoláda už rozpustená, odstavíme ju z ohňa. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Do čokolády zamiešame múku. Sneh jemne primiešame ku žĺtkom. Následne čokoládu jemne primiešame k zmesi zo snehu a žĺtok.
Misky vymastíme maslom a vysypeme múkou, naplníme cestom asi do 3/4 . Pečieme v rúre na 180°C cca 12 min.
Hnedý cukor roztopíme na panvici na karamel. Pridáme ovocie so sirupom. Ak máte doma dezertné víno, prilejte asi 1,5 dcl. Nechajte chvíľu prevrieť a nakoniec tým prelejte suflé.