Morčacie prsia plnené slivkami obalené slaninou
20 sušených sliviek
500 g morčacie prsia/kuracie prsia = 4 rezne
7 plátkov slaniny
olivový olej
2 g sušeného rozmarínu
2 g sušeného oregana
soľ, mleté čierne korenie
2 dcl vývaru (hovädzí, kurací, bravčový, zeleninový – podľa chuti)
Syrová omáčka:
1dcl mlieka
1 dcl smotana 33%
10 g masla
4 trojuholníky taveného syra
hrsť strúhaného parmezánu
soľ, mleté čierne korenie
Zemiakové rôsti:
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
50 g slaniny
500 g zemiakov uvarených v šupke
soľ, mleté čierne korenie
Slivky dáme variť spolu s vývarom , štipkou soli, cukru, oreganom a rozmarínom.
Na vyklepané, osolené a okorenené morčacie prsia položíme 2-3 uvarené slivky (podľa toho, aké veľké morčacie prsia sú). Zatočíme ich, obalíme slaninou a konce prepichneme špáradlami, aby šťava zo sliviek nevytekala.
Na rozpálenej panvici zo všetkých strán mäso opečieme asi 2 min. (nie viac, mäso sa bude dopekať v rúre). Keď mäso bude opečené, prilejeme zvyšné slivky a vývar z nich, aby sa mäso oglazúrovalo a natiahlo šťavu.
Mäso aj so šťavou dáme do zapekacej misy, prikryjeme a dáme dopiecť do rúry na 180°C asi 10 min.
Zemiaky si uvaríme v šupke deň pred varením. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Na panvici podusíme na kocky nakrájanú cibuľu a na pásiky nakrájanú slaninku, osolíme, okoreníme. Túto zmes potom pridáme k nastrúhaným zemiakom.
Na plech pomocou formičky vytvarujeme placky hrubé 2 cm, posypeme syrom a pokvapkáme olivovým olejom.
Na masle roztopíme tavený syr, prilejeme mlieko a smotanu. Po roztopení taveného syru prisypeme nastrúhaný parmezán. Za stáleho miešania necháme roztopiť. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a cesnakom.
Po 10 min. mäso vyberieme z rúry a preložíme na teplé miesto – najlepšie do alobalu. Výpek zo zapekacej misy dáme do kastrólika, necháme zovrieť a asi 5 min. necháme redukovať. Túto zmes ponorným mixérom rozmixujeme na hladké pyré.