Krehký jablkový koláč
500 g hladkej múky
250 g hera
250 g práškový cukor
1bal. prášok do pečiva
1bal. vanilkový cukor
2 celé vajcia
1 ČL mletá škorica
2 PL cukor kryštálový
1 kg jablká
Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme stredu (jadierok). Nastrúhame nahrubo, dáme do hrnca, osladíme a prisypeme škoricu. Podlejeme asi 0,2 dcl vody a necháme dusiť 15 min.
Keď budú dodusené mäkké, odstavíme a necháme vychladnúť.
Hladkú múku a kypriaci prášok, heru, cukor a vajce** dáme do misky .
Všetky prísady spojíme rukou a vpracujeme hladké, vláčne cesto.
Mieste dovtedy, kým sa už nebude lepiť.
Vytvarujte celistvé cesto tvaru gule.
Rozdeľte cesto na dve polovice, jednu dajte do mikroténového sáčku a dáme do chladničky vyhladnúť.
Druhú polovicu roztiahnite na plech najprv rukou, aby sa vám neskôr lepšie rozvaľkávala.
Potom ho malým valčekom rovnomerne rozvaľkáme.
Jablká rovnomerne roztiahneme po ceste.
Na namúčenej doske rozvaľkáme druhú polovicu cesta. Dbajte nato, aby cesto malo rozmery plechu – pomôžte si pravítkom alebo metrom.
Pomocou valčeka* tak, že si ho namotáme na valček* prenesieme cesto na jablká. Pomocou vidličky popicháme cesto, aby sa voda z jabĺk odparovala.
Popichajte celý povrch koláču.
Pečte koláč v rozohriatej rúre na 200°C asi 35 min. Po dopečení posypeme koláč vanilínovým cukrom, alebo normálnym kryštálovým cukrom.