Zapekaný karfiol
1 väčší karfiol
4 celé vajcia
1 cibuľa
2 PL nasekaná petržlenová vňať
2 PL nakrájaná pažítka
3 dcl mlieko
Soľ, mleté čierne korenie
200 g syr Parmezán alebo Eidam
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme variť do hrnca s osolenou vodou. Cibuľu nakrájame na malé kocky a orestujeme na rozpálenom ohni dozlatista. Vajcia s mliekom, soľou a mletým čiernym korením spolu dôkladne vymiešame dopenista. Zálievka by mala byť slaná, aby karfiol ochutila.
Keď bude karfiol už uvarený, necháme ho vyhladnúť a rozoberieme ho na ešte menšie ružičky. Do zapekacej nádoby vložíme asi polovicu z karfiolu a posypeme ho orestovanou cibuľou, 1 PL pažítky a 1 PL petržlenovej vňate. Posypeme nastrúhaným syrom a premiešame. Doplníme zvyškom karfiolu natrhaného na malé ružičky a vrch posypeme zvyškom orestovanej cibule, 1 PL pažítky a 1 PL petržlenovej vňate. Vrchnú vrstvu jemne premiešame.
Zalejeme zálievkou a na vrch postrúhame syr. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry, na 200°C asi na 35 min., dozlatista.
Keď je povrch zlatistý a chrumkavý, karfiol vyberieme. Servírujeme s varenými zemiakmi.