Domáce pizza štangle
300 g hladká múka
2 PL olivový olej
15 g droždie
2 dcl voda
cukor kryštálový, soľ
Syrovo-cesnakový dressing:
4 strúčiky cesnaku
180 g tavený syr v črievku
80 g strúhaný údený syr
125 g biely jogurt
soľ
Kvások si pripravíme z vlažnej vody a droždia, ktoré rozmiešame vo vode. Pridáme cukor, ktorý podporuje kvasenie. Múku dáme do misky a spravíme do stredu jamku, kam položíme pohár s kváskom. Prikryjeme utierkou alebo vekom a necháme na teplom mieste aspoň 10 min. kysnúť.
Po 10 min. kvások vylejeme, pridáme olivový olej, osolíme a zamiešame varechou.
Rukou vymiesime cesto, ktoré sa nebude lepiť (ak sa nám bude stále lepiť, pridávame po troche múku a olivový olej). Cesto musí byť vláčne, nie tuhé.
Misku prikryjeme utierkou alebo vekom a necháme minimálne 30 min kysnúť.
Medzitým si pripravíme dressing: Do misky vytlačíme syr, pretlačíme cesnak, syr nastrúhaný na jemnom strúhadle a pridáme aj biely jogurt.
Vymiešame, aby nám vznikol hladký dressing. Dochutíme soľou.
Po 30 min., keď je cesto už vykysnuté, vyklopíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubý plát. Krájame dlhé pásiky, široké asi 2 cm.
Preložíme napoly a jemne zagúľame ako keď gúľame šúľance.
Poukladáme na plech, osolíme a natrieme olejom.
Pečieme na 250°C asi 10 min. Po upečení potrieme cesnakom, ktorý sme pretlačili do trošky oleja.