Šošovicová polievka s údeným mäsom
300 g šošovica
3-4 strúčiky cesnaku
5 ks zemiakov
150 g údené mäso
300 g údené rebrá
250 ml smotana 33%
2 dcl mlieko
2 PL hladkej múky
Soľ
2 l voda
Šošovicu umyjeme, preberieme a dáme do hrnca spolu s mäsom a rebrami (obsah hrnca cca 4 L). Zalejeme vodou a privedieme k varu.
Zemiaky si umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Tie do polievky pridáme, keď mäso bude takmer uvarené.
Údené mäso vyberieme z polievky a nakrájame na kocky.
Vrátime naspäť do polievky.
Do polievky vlejeme smotanu, zátrepku ( z múky a mlieka, ktoré spolu dôkladne rozmiešame, cez sitko vlejeme do polievky)
Premiešame polievku, dochutíme soľou a necháme 2 min. prevrieť.
Servírujeme spolu s údeným rebrom.
Ak bude polievka veľmi hustá, zrieďte ju mliekom a znova podľa chuti dochuťte soľou.
Polievka je uvarená vtedy, keď sú mäkké zemiaky aj šošovica.