Hovädzí vývar
700 g hovädzie kosti / alebo odrezky z hovädzieho mäsa
2 ks mrkva
1 ks cibuľa
1/2 kaleráb
2 ks petržlen
6 ks celé čierne korenie
1 ks menší zemiak
5 g soľ
2,5 l vody
100 g rezance
Všetko dáme do jedného hrnca, zalejeme 2,5 l studenej vody a privedieme k varu. Osolíme.
Jemným sitkom zberáme zrazenú bielkovinu z povrchu vývaru.
Znížime teplotu na najmenší stupeň a necháme vývar pošírovať (pozvoľna variť), pokým nebude zelenina mäkká (ak chýba voda, dolejeme a osolíme podľa chuti)
Zeleninu, ktorá už bude uvarená, vyberieme na tanierik a necháme dovariť ostatné suroviny. Vývar dochutíme soľou podľa vlastnej chuti.
Servírujeme s rezancami uvarenými v slanej vriacej vode.