Kačica na kyslo
2 dcl vína, 5 dcl vody, 2 lyžice octu, 1 cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva), 60 g údenej slaniny, soľ, 3-4 zrnká čierneho a nového korenia, 2 bobkové listy, 20 g hladkej múky, 1 kocka cukru, citrónová šťava, 1 kačica
Ako na to:Do nádoby dáme prevariť víno, vodu, ocot, očistenú, pokrájanú zeleninu a očistenú cibuľu. Uvarené moridlo necháme vychladnúť, a potom do neho vložíme na niekoľko hodín očistenú kačicu.
Do pekáča dáme opražiť nadrobno pokrájanú slaninu, na ňu dáme kačicu, osolíme, pridáme čierne a nové korenie, bobkové listy, podlejeme moridlom a prikryté dusíme do mäkka. Pred dopečením mäso odkryjeme a necháme zapiecť do červena.
Upečenú kačicu vyberieme a pokrájame na porcie. Výpek zaprášime múkou, opražíme, zalejeme vodou a dobre prevaríme. Nakoniec šťavu precedíme a dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Nalejeme na mäso.
Podávame so zemiakovou knedľou.