Zemiakové gule so slivkami a kakaom

Potrebujeme: Zemiakové gule so slivkami a kakaom

800 g zemiaky
400 g hrubá múka
1 vajce
štipka soli
150 g maslo
500 g slivky čerstvé alebo mrazené
granko alebo kakao rozrobené s práškovým cukrom

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli. Rukami dôkladne vymiesime.
Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí). Vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Slivku obalíme v zemiakovom ceste nasledovným spôsobom: podľa veľkosti slivky si odtrhneme cesto, z ktorého urobíme „placku“. Na tú placku dáme slivku a obalíme ju. Medzi dlaňami gúľame cesto so slivkou do tvaru guľky.
Takto si pripravíme všetky guľky. Varíme ich vo vriacej vode pokiaľ nevyplávajú na povrch vody (cca 8 min.). Občas ich premiešame, aby sa zospodu neprilepili. Keď sú uvarené, opatrne ich vyberáme so sitkom a dáme do misky.
Podávame posypané Grankom alebo kakaom (rozrobeným s práškovým cukrom) a poliate roztopeným maslom.

POČET PORCIÍ : 5 - 6
ČAS PRÍPRAVY: 120 MIN.

Fotogaléria k receptu

30.04.2013 | autor:

Podobné recepty