Grilovaný kurací tanier s gréckym šalátom
2 ks kuracie prsia
2 ks kuracie krídla
2 ks kuracia nožička (stehno)
1 strúčik cesnaku
1 ČL med
2 ČL mletá paprika
mleté čierne korenie
soľ (až pri grilovaní)
1 ks šalátová uhorka
2 ks paradajka
1 ks biela paprika
50 g olivy
1 PL olivový olej
100 g balkánsky syr – v slanom náleve
2 dcl olej na marinádu
Do misky si dáme olej s mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením. Pridáme pretlačený cesnak. Pridáme 1 ČL medu, ktorú je lepšie si rozmiešať v troške vody.
Marinádu vymiešame, kým sa nám všetky zložky nespoja. Marinádu nikdy nesolíme, pretože nám z mäsa vytiahne vodu. Tým bude mäso suché. Mäso solíme až na grile.
Kuracie mäso dáme do marinády, dôkladne premiešame, prikryjeme a dáme na 2 hod. do chladničky, aby marináda vsiakla do mäsa.
Mäso grilujeme na rozpálenom grile zo všetkých strán do zlatista. Kuracie prsia trvajú najkratšie, krídlo o niečo dlhšie, najdlhšie trvá kuracia nožička (ja som to pripravoval na panvici, ale odporúčam túto marinádu použiť na klasický gril na uhlie).
Servírujeme s gréckym šalátom: Uhorku a paradajku si umyjeme a nakrájame na kocky, papriku na pásiky, olivy na kolieska a balkánsky syr na kocky. Dáme do jednej misky a pokvapkáme olivovým olejom.