Zemiakové gule s marhuľami a tvarohom
800 g zemiaky
400 g hrubej múky
1 vajce
Štipka soli
150 g maslo
500 g marhule čerstvé alebo mrazené
500 g tvaroh
práškový cukor (podľa chuti)
Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle.
Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli.
Rukami dôkladne miesime. Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí).
Vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Marhuľu obalíme v zemiakovom ceste nasledovným spôsobom: podľa veľkosti marhule si odtrhneme cesto, z ktorého urobíme „placku“ na tú placku dáme marhuľu a obalíme ju.
Medzi dlaňami gúľame cesto s marhuľou do tvaru guľky.
Takto si pripravíme všetky guľky.
Varíme ich vo vriacej vode pokiaľ nevyplávajú na povrch vody (cca 8 min.)
Občas ich premiešame, aby sa zospodu neprilepili.
Keď sú uvarené, opatrne ich vyberáme so sitkom a dáme do misky.
Podávame posypané s tvarohom (dochutený s práškovým cukrom), práškovým cukrom a poliate roztopeným maslom. Ak vám zostane cesto, využite ho na zemiakové šúľance.