Plnená morka s brusnicovou omáčkou
4-5 kg morku, 150 g oravskej slaniny, tuk, maslo, , Šunková plnka:, 2 rožky, 2 vajcia, 50 g šampiňónov, 50 g šunky, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, 100-150 g obielených nasekaných mandlí, mlieko, , Brusnicová omáčka:, 1 menšia cibuľu, 50 g kandizovaného ovocia, kôra z citróna (môže byť aj sušená), 1 malý brusnicový kompót, ½ dl červeného vína, šťavu z 1 pomaranča, štipku zázvoru, štipku chilli korenia, 1 ČL solamylu
Ako na to:Morku nasoľte, naplňte plnkou a zašite. Dno pekáča vyložte plátkami slaniny, prípadne pridajte ešte trochu tuku a morku položte hore prsiami. Navrch uložte zvyšky slaniny. Celý pekáč prikryte dvoma vrstvami alobalu. Morku pečte asi 8 hod. pri teplote 80–90 °C. Potom prepnite rúru na 180 °C. Počas pečenia zlievajte šťavu, pred dopečením pridajte maslo, aby vám šťava nezhorkla. Morku dopekajte odkrytú, aby chytila zlatú farbu.
Zliatu šťavu preceďte, vodu nechajte pomaly vyvrieť a zahustite škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
Podávajte s brusnicovou omáčkou.
Šunková plnka:
Rožky nakrájané na kolieska zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali žĺtky, pridajte soľ, korenie, petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú šunku a šampiňóny, nasekané mandle a nakoniec sneh z bielkov. Všetko dobre premiešajte.
Brusnicová omáčka
Cibuľu nakrájanú nadrobno a kandizované ovocie zalejte červeným vínom a nechajte povariť. Keď sa voda odparí, prilejte kompót, pridajte šťavu z pomaranča, zázvor a čili korenie. Nechajte ešte trochu povariť a zahustite škrobovou múčkou rozmiešaným v malom množstve vody (víne).