Mramorovaná bábovka
4 vajcia
1 dcl olej
1 dcl voda
200 g hladká múka
200 g kryštálový cukor
1 bal. prášok do pečiva
2 PL kakaový prášok
Žĺtka oddelíme od bielok a dáme ich do vyššej misky. Za pomoci ručného mixéra vymixujeme z bielkov tuhý sneh. Do misky pridáme cukor a žĺtka. Vymixujeme dohladka.
Za stáleho mixovania pridávame po troche olej striedavo s múkou (spolu s kypriacim práškom) a vodou (najprv troška oleja, potom 2 PL múky a trošku vody. Takto opakujeme, pokiaľ sa nám neminú ingrediencie).
Do cesta opatrne zapracujeme tuhý sneh. Pozor, ale len vareškou a pomaly! Cesto má byť hladké a nie moc husté ani riedke.
Asi 1/4 cesta odlejeme do inej misky, do ktorej pridáme 2 PL kakaového prášku. Kakaový prášok poriadne zapracujeme vareškou do cesta tak, aby nezostali hrudky.
Do maslom vymastenej bábovkovej formy vrstvíme nasledovne: do 1/4 formy vylejeme biele cesto a rozlejeme asi 2 - 3 PL hnedého cesta. Jemne špajdľou rozmiešame, aby nám vznikli čiary. Potom dáme opäť biele cesto a rozlejeme časť hnedého cesta. Takto opakujeme až po vrch formy.
Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi na 45 min. Pečieme dohneda. Bábovka je hotová vtedy, keď do nej strčíme špajdľu a cesto na nej nezostane prilepené.
Bábovku po upečení necháme vychladnúť, potom ju ľahšie vyklopíme na tanier. Pomocou jemného sitka, bábovku posypeme práškovým cukrom.