Juhoslovanské koláče slané

Potrebujeme:

400 ml mlieka, 1 kvasnice (40 g), 3 PL kryšt. cukru, 500-600 g polohr. múky, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja
Krém: 3/4 Hery, 2 žĺtka, 2 lyžičky soli

Ako na to:

Mlieko zohrejeme, dáme do misy, rozmiešame v ňom cukor, kvasnice a 2 PL múky. Necháme 10-15 minút postáť. Potom pridáme soľ, olej, postupne pridávame múku a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho a necháme nakysnúť.
Pripravíme krém: Zmäknutú Heru dohladka rozmiešame so žĺtkami a soľou. Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelíme ho na polovice a každú rozvaľkáme asi na 1 cm. Každú natrieme krémom a zvinieme do rolády. Povrch rolád tiež potrieme krémom. Pokrájame šikmým rezom na trojuholníky.
Posypeme sezamom, príp. makom, rascou alebo hocijakým iným posypom. Poukladáme na suchý plech a pečieme pri 185-190 °C, kým nie sú zlatisté.
Tip: Pokiaľ si krém rozdelíme na dve polovice a do jednej pridáme prelisovaný cesnak, môžeme robiť polovicu cesnakových koláčov.

03.09.2008

Podobné recepty