Pečené kurča
2 dcl olej
1000 g kurča naporciované
1,5 dcl voda
5 g soľ
1 g mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
5 g grilovacie korenie
1500 g zemiaky
1 dcl olej na opekanie
0,5 l vody
Z oleja a pretlačeného cesnaku si pripravíme marinádu. Naporciované kura umyjeme, zbavíme tuku a blán (necháme vrchnú kožu). Cesnak očistíme a pretlačíme do pohára. Zalejeme 1 dcl olejom a osolíme. Necháme 10 min. postáť a pomocou štetky marinádu rozotrieme po mäse. Okoreníme.
Kura podlejeme vodou a 1 dcl olejom. Prikryjeme alobalom alebo druhým plechom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 20 min.
Zemiaky umyjeme ale neošúpeme ich. Potom ich podlejeme asi 0,5 l vody a uvaríme domäkka. Necháme ich vychladnúť a zbavíme šupky. Nakrájame na menšie kocky a opekáme na panvici.
Kura po 20min. vyberieme a potrieme marinádou (v oleji si vymiešame grilovacie korenie) a dáme späť do rúry na 200°C na ďalších asi 40 min. Občas prelievame výpekom. Mäso je hotové, keď sa oddeľuje ľahko od kosti a je jemné.
Podávame so zemiakmi a preliate výpekom.
Čas: 70 min.