Baranie mäso s fazuľou
200 g suchej bielej fazule, 400 g baranieho mäsa zo stehna, 100 g prerastenej údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 200 g údeného mäsa, 3 strúčiky cesnaku, majorán, 7 g rajčiakového pretlaku, 1 lyžička cukru
Ako na to:Prebratú a umytú fazuľu namočíme na noc do studenej vody. Baranie stehno prešpikujeme údenou slaninou nakrájanou na pásiky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme na zvyšnej vyškvarenej slanine. Namočenú fazuľu dolejeme vodou, pridáme umyté údené mäso, opečené baranie mäso aj s výpekom, popučený cesnak, majorán a prikryté uvaríme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, do fazule pridáme rajčiakový pretlak, premiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec podľa chuti osolíme, osladíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Fazuľu dáme na misu a obložíme nakrájaným baraním a údeným mäsom.