Teľacia pečienka so slaninou
700 g teľacieho mäsa, soľ, 80 g údenej slaniny, 5 lístkov čerstvej šalvie, 3 dcl mäsového vývaru, 1 lyžica hladkej múky, 1 dcl suchého bieleho vína
Ako na to:Mäso umyjeme, odblaníme, osušíme, osolíme a upravíme tak, aby sa dalo obložiť plátkami slaniny a obviazať niťou.
Lístky šalvie zastrčíme pod niť. Pekáč rozohrejeme, mäso v ňom opečieme najprv z obloženej, a potom z neobloženej strany, podlejeme vývarom a prikryté upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia občas obrátime a polejeme vypečenou šťavou.
Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, podlejeme vínom a povaríme 5 minút. Podávame s hranolkami a dusenou zeleninou.