Jablková štrúdľa
Suroviny na 2 štrúdle:
700 g jablká (už očistené a postrúhané) alebo zavárané strúhané jablká
2 pláty lístkového cesta
1 vajce na potretie
hrsť sušených hrozienok
4 ČL mletej škorice
3- 4 PL kryštálového cukru
hladká múka
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do obdĺžnikového tvaru a hrúbky 1 mm. Okraje (asi 2,5 cm) natrieme vyšľahaným vajcom. Po celej ploche rozotrieme 350 g nastrúhaných jabĺk (množstvo na jednu štrúdľu), posypeme škoricou, hrozienkami a posypeme cukrom.
Štrúdľu zatočíme a dáme na plech. Potrieme ju zvrchu vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme 10 min., potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 10 min. Nakoniec teplotu opäť zvýšime na 210°C a pečieme do zlata.
Tip: Keď štrúdľu dopečieme, necháme ju vychladnúť krájame až potom.
Čas: 40 min.