Ľahký perníkový koláč
400 g hladká múka
300 g práškový cukor
2 vajcia
2 PL džem
1 dcl olej
1 ČL škorica
2 PL kakao
1/2 mlieko
1 prášok do perníka
Všetky suroviny dáme do misky a vymiešame hladké liate cesto (pomocou elektrického mixéra). Cesto miešame asi 5 min, aby sme doň dostali vzduch a dôkladne sa spojili všetky suroviny. Tak bude cesto vysoké, vláčne a chutné.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rozohriatej rúre na 190°C asi 30 min.
Tip na pečenie: Ak chcete zistiť, či je koláč už hotový, pichnite do stredu koláča drevené špáradlo. Ak nebude na špáradle prichytené žiadne cesto, koláč je už hotový. Rúru vypneme, ale koláč necháme ešte minútku vo vnútri. Koláč nám tak hneď “nesplasne”.
Tip na servírovanie: Koláč vykrojíme pomocou formičky (8 cm priemer). Položíme na tanier a urobíme líniu z nasekaných vlašských orechov. Dozdobíme lesným ovocím (lesné jahody a černice), mätou a coulis z lesného ovocia.
Čas: 40 min.