Kráľovská polievka
1 bravčový jazyk (môže byť aj údený), kúsok karfiolu, kúsok pečeného (grilovaného) teľacieho a kuracieho mäsa, 40 g masla, 2 lyžice olivového oleja, kúsok zeleru, 1 petržlen, 1 mrkva, 2 lyžice hladkej múky, 1,5 l mäsového vývaru, 1 hríbik alebo malá hrsť sušených dopredu namočených húb, 60 ml smotany, 1 žĺtok (alebo celé vajce), soľ, mleté čierne korenie a muškátový kvet na dochutenie
Na zvitok: 20 g masla, soľ, 2 žĺtka, 1 lyžica mlieka, 2 bielka, 35 g hrubej múky, 10 g masla a trocha múky na posypanie panvice
Jazyk a karfiol dopredu povarte. Všetko mäso pokrájajte na kocky, karfiol rozoberte na ružičky.
V hrnci rozohrejte maslo s olejom, opražte na ňom jemne nakrájanú alebo nahrubo nastrúhanú zeleninu. Poprášte múkou, premiešajte a zalejte chladným vývarom. Vsypte všetko nadrobno pokrájané mäso a huby a asi 15 minút povarte. Ku koncu varu pridajte karfiol, aby sa prehrial.
Smotanu v mise rozmiešajte so žĺtkom a vlejte horúcu polievku. Podávajte so zvitkom: Maslo vymiešajte so soľou a po jednom votrite žĺtka. Zvláčnite mliekom a opatrne vmiešajte sneh ušľahaný z bielkov a múku. Upečte v panvici vymastenej maslom a zľahka posypanej múkou dozlata.
Zvitok podávajte nakrájaný alebo ho ponechajte ako vláčnu placku.