Hanácke koláčiky
500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, soľ, 3 žĺtka, 100 g masla, asi 2 dcl mlieka, 150 g slivkového lekváru, 1 vajce na potretie
Kvások: 1 dcl mlieka, 2 lyžičky práškového cukru, 20 g droždia
Tvarohová plnka: 350 g tvarohu, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vajce, 50 g hrozienok, 1 citrón
Posýpka: 50 g práškového cukru, 50 g hrubej múky, 5 0 g masla
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, premiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, trochou soli, vykysnutým kváskom, so žĺtkami, s roztopeným maslom a s takým množstvom vlažného mlieka, aby cesto bolo tuhšie. Dôkladne ho vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a pokrájame na rovnaké kúsky. Na každý kúsok dáme kôpku tvarohovej plnky a sformujeme okrúhle koláčiky, ktoré poukladáme na vymastený plech a znova necháme kysnúť asi 30 minút. Potom do každého koláčika urobíme v strede hlbšiu jamku, ktorú vyplníme lekvárom, okraje potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme posýpkou a upečieme vo vyhriatej rúre.
Tvarohová plnka: Pretlačený tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom, vajcom, hrozienkami a nastrúhanou citrónovou kôrou.
Posýpka: Cukor, múku a roztopené maslo zmiešame a rukou dobre rozmrvíme.